Kaninuppfödningen

Håller till i Norge, närmare bestämt på en liten plats som heter Gausdal som ligger drygt 4 mil från Lillehammer. 

MÅL

I första hand god mentalitet och genetiskt starka motståndskraftiga djur.

Huvudras hos oss är Liten rex, men stor och hermelinrex finns också + nykomlingarna i raserna Tan i svart och Deilenaar. Har också några engelska scheckar som skall ingå i projektet att få fram schecktecknade rexar, i första rundan så blir det nog att få de i den stora rexvarianten för att avla ner till Liten rex paralellt med stor rexaveln. Förväntade scheckvarianter är då Engeølsk schecktecknade i godkända färger. Geopardrexar i normalstor rex kommer dte också att jobbas mot.

 

lego.jpg

Färgmål är på liten rex i första hand japantecknade, Lux, viltblå och havanna och vit rödögd, men det kommer att bli en hel del annat också.

I stror rex

 

På stor rex vit rödögd, beige, viltblå viltbrun och Lux och geopard men annat kan också komma.

Hermelin i rex kommer vi antagligen inte avla speciet stort på, men för att få ner storleken på stor rex så är ändå hermelinvarianten nyttig att ha för en period i varjefall.

Normal hermelin: Japantecknat och viltgrå, men hoppas på sikt att få fram viltblå eventuellt okså viltröd + tan med tiden

 

För att klara av att få till de önskade färgerna så behövs genetik kunskap och det är en enormt spännande sak att hålla på med, pålanlägga riktiga kobinationer i förhållande till färg gener och samtidigt bygga upp en relativt ny kaninras från botten,

Samtliga av smårexarna här stammar från egna gamla linjer med stor rex som har blandats in med djur i mindre storlek och så lik det man skall ha en liten rex i kriopp och storlek. Lejonhuvud har tagits in, dvärgvädur också ( llåter kanske lite konstigt det eftersom dvärgväduren inte skall vara högrest, men dte har nu visat sig sedan tidigare erfarenheter att dte egentligen inet är det största problemet, det tar knappast mer än ett par generationer att få kaninen att sitta upp och presentera sig poch på de två generationerna så får man också upp öronen i ståendes position. Hermeliner har också anvcänts på vägen i aveln och det ställer kanske till lite mer att jobab med, speciellt om hermelinen/hermelinerna man har avlat ion har dvärg gen, men detta går att avla ut, kan bara ta lite tid.

I april 2012 fick vi ckå in feltecknade castormantlar, dessa kommer gå i geopardrexaveln, möjligen annat ock då det är stor möjliget för att de bär brunt + att de helt säkert är blåanlagsbärare.

__________________________________________________________

'Det som känne tecknar en kanin med dvärg gen är att de ofta ser färdiga ut i kropp tidigare än de utan, men här har jag ett litet problem och det är att några av de stora rexana som använts i aveln har haft enormt snabb växt och fysisk utveckling så det är i vissa fall så att säga helt säkert om någon unge har dvärg gen eller inte i vissa fall. I andra fall så blir smårexarna med dvärg gen mer hermelillika så som här t.ex.

isis

Honan Isis har dvärg genet, det syns tydligt på de kortare öronen rundare kroppen och de stora ögonen.

isak

Detta är en kullbror till Isis, han saknar dvärg genet och är därför mer grovbyggd, större i storleken och har en god del längre öron bara för att nämna några saker.

 

Tan och Deilenaar är mannen i huset sina raser, ett nyvaknat intresse som i varjefall jag hoppas han kommer utöka. de första kullarna hans har kommit, ett par deilenaarkullar där vi från första kullen har behållt en hona som har deilenaarfar och deilenaarmor, hpon kommer näer hon blir gammal nog att paras med tan då det är en möjligjhet för att hon har enfärgatanlag och med en tan kommer hon i så fall att kunan ge tan, möjligheten för att hon bär brunt finns och vår tanhanne är brunbärare. en kull med deilenaarungar där samtliga av ungarna är otterbärare har också kommit (augusti 2012) en fin körnsfördelning i denna kullen blev det med 2 hannar och tre honor :)

 

Kaninavel har jag drivit med i en god del år nu, det startade egentligen när jag var i tonåren, men pga att jag nu blev vuxen och fick familj så stoppade kaninintresset upp, dvs det låg nog i dvala under en god del år innan min yngsta dotter började önska sig kanin och fick det, då vaknade jag upp ur dvalan och började få tillbaka intresset, nu med andra mål än det jag hade haft som tonåring och jag lärde mig genetikdelen av vad färgerna heter, och hur man genom selektiv avel kunde få fram helt speciella och mer ovanliga färger.

Tyvärr blev jag också tvungen att genom erfarenhet lära mig vad dolda genetiska fel var och en hel del om sjukdom bland dessa kaniner. Men, det har nu också gjort att jag har blivit mer målmedveten med tanke på mitt avelsarbete. Djur med bettfel, maxfaktorgen och andra genetiskt betingade problem är ingenting som avlas på hos mig och innavel är något som används för at "utreda" nya djur som blir inköpta. Det är nu ytterst få nyinköp jag behöver göra, jag hade paus från kaniner hösten 2008-hösten 2009 pga flyttning och förändring i livssituationen, men när jag startade upp igen så hade jag den stora turen att få lov att köp tillbaka djur från mina egna gamla avelslinjer så de flesta av djuren i kaninstallet är på ett vis gamla känningar som jag har avlat flera generationer på tidigare och egentligen känner enormt bra både med tanke på temperament och gener.

Jag enormt tacksam för att jag har fått lov till att göra, dvs köpa tillbaka djur från linjer som jag arbetat med genom flera år tidigare eftersom det förenklar en god del i avelsarbetet och jag känner mig enormt trygg på att det är bra gener i djuren jag har i de flesta, dock är det några få djur med något okända linjer för mig, men detta är nu nder utredning och jag tror jag kommer få en relativt god översikt över just dessa djuren under avelsåret 2011.

ronja

20-30 som ett max djur i avel är tillräckligt som jag ser det nu i varjefall, det gör att man har lite mer tid att följa med på de och inte minst ge de mer uppmärksamhet.

 

Det mest speciella på rexkaninerna är den helt otroligt mjuka sammetspälsen som skall sakna täckhår och ha korta underullshår som står rakt ut från kroppen, detta ger djuren en helt speciell djuphet och lyster i färgerna, speciellt på då färger som Isabella, beige, lux och rödorange bara för att nämna några.

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)